28 септември 2012г. Седми Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” гр. Кърджали
Публикувана от admin на September 30 2012 15:56:22
На 28 септември 2012 г. в рамките на Седмия Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” в гр. Кърджали се проведе Кръгла маса на тема „Екоземеделието в България и опитът на Източните Родопи”. Нейни организатори са Европейска комисия, фондация „Европейски екологичен фестивал“ и община Кърджали.
Модератори на форума бяха доц. д-р Васко Василев, председател на УС на Сдружение „Академия БГ”–Кърджали, зам.-ректор на Висше училище по Агробизнес и развитие на регионите и доц. д-р Дора Янчева, председател на СУБ-Кърджали и Директор на ОСЗ-Кърджали.
По време на форума за държавната политика за развитие на екологичното земеделие говориха експертът в Дирекция „Растениевъдство” в МЗХ Нели Вълева и доц. д-р Тотка Митова, Директор на Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Н. Пушкаров”, гр. София.
В своя доклад пред присъстващите Генади Кондарев – координатор на кампанията “Еврофондове и чиста енергия” към Екологично сдружение “За Земята“, член на Международната екологична мрежа CEE Bankwatch Network, постави проблеми, свързани с глобалната търговия срещу локалното производство, ГМО срещу БИО.
Професорите д-р Джанан Кузучу и д-р Фатих Кузучу от университета в Чанкале, Република Турция изнесоха презентация на тема „Биологично земеделие в Турция: Казус на Регион Чанаккале ”. Бе обърнато внимание върху органичното земеделие и методиките, чрез които получената продукция може да бъде запазвана по-дълго време пред тя да се изнесе на пазара.
Други лектори по теми свързани с биоземеделието бяха също доц. д-р Владислав Попов, директор на Агроекологичен център при Аграрен университет, гр. Пловдив, доц. д-р Стайка Лалева, Директор на Земеделски институт, гр. Стара Загора, доц. д-р Мариана Иванова, зам.-ректор на Висше училище по Агробизнес и развитие на регионите, гр. Пловдив