11 ноември 2010 - семинар
Публикувана от admin на December 11 2010 14:43:25


На 10.12.2010г. в деня на отворените врати, организиран от екипа на Сдружение Академия БГ – Кърджали и Земеделският институт Стара Загора, беше представена френската месна порода овце Мутон Шароле.

Интересът от страна на животновъдите от всички общини беше огромен. Залата на Информационния център на Пазара на производителите гр. Кърджали не събра земеделските стопани и една част останаха отвън да наблюдават овцете майки и агнета “Шароле”, които бяха представени от института в Стара Загора.

На срещата с животновъдите доц.д-р Васко Василев обяви създаването на новото регионално сдружение “Развъдна организация Мутон Шароле”, в която могат да членуват както физически лица, така и юридически лица - земеделски производители, които желаят да отглеждат овце от породата Шароле. Той уточни , че през месеците януари и февруари ще бъдат закупени мъжки и женски агнета съвмесно със Земеделски институт в Стара Загора и ще се създаде първото чистопородно стадо в региона на Кърджалийско.

Доц. д.р Стайка Лалева, директор на института по земеделие в Стара Загора подчерта, че породата е с бъдеще и отрази високият интензитет на разтеж, които животните достигат като живо тегло кочове -110-140 кг. и овцете майки 80 -100 кг.
Вкусовите качества на месото са крехкост , сочност и почти липса на тлъстини.
Породата се отличава с много добра плодовитост 180 – 220 агнета от 100 овце майки.
Шаролската овца се характеризира с изключителна издръжливост, отглежда се на открито през по-голямата част от годината. Благодарение на своята устойчивост и адаптивност шаролските овце са идеални за пасищно отглеждане при малки инвестиции. Всичко това я прави една от най-предпочитаните породи за кръстосване и отглеждане в чисто състояние уточни доц. Лалева.

Желаещите животновъди могат да си закупят кочове чрез подаване на заявки в консултантските центрове на Академиа БГ в Кърджали и Крумовград. Кочовете над 2 годишна възраст струват 700 лв., мъжките шилета на 7 месеца са по 500 лв., а агнетата по 9.60 лв. килограм живо тегло.