24 септември 2010 - Пресконференция
Публикувана от admin на September 24 2010 15:50:24

На 23.09.2010 г. в залата на Информационния център на Пазара на производителите в Кърджали се проведе пресконференция на тема „Изпробване на сорт Куртовска капия 1 в условията на Област Кърджали”.
Съвместният проект на ИЗК „Марица” гр.Пловдив и Сдружение „Академия БГ”-Кърджали беше представен пред журналисти и земеделски производители в Деня на отворените врати.
Ст.н.с д-р Стойка Машева , директор, отбеляза че за периода в Института са създадени над 300 сорта зеленчукови култури и подчерта, че за България през 2010 година са вписани 56 сорта на ИЗК”Марица”.
Новият сорт Куртовска капия 1 е с висок добив с над 25% продуктивност в сравнение с познатата „куртовска капия”, средната височина на растението е 45 см., плодовете са гладки с дължина до 16 см.
Мероприятието уважиха доц. Василев, председател на сдружение "Академия БГ", както и директора на Пазара на производителите г-н Ерджан Мюмюн , който заедно със специалистите от Института „Марица” и консултантите на Сружение”Академия БГ” посетиха и опитното поле в с.Звиница.