02 юли 2010 - отчет по проект
Публикувана от admin на July 02 2010 10:53:48

Кратък отчет за състоянието на маслиновите насаждения по проект ”Изследвания на приоритетите за производството на храни от растителен и животински произход в област Кърджали"


Характеристика на сорта PIQUAL
Маслините от този сорт са големи и продълговати,плодът достига 3,8 гр. Дават плод през втората или третата година от засаждането, в големи количества и редовно. Студоустойчив сорт. Продуктивността на зехтин е от 21-25%. Представлява 20% от световния добив на зехтин, адаптира се към различни климатични условия. ЗРЕЕНЕ: месец октомври.
Подложките, на маслиновите овошки са инвитро произведени, без вируси, подобряващи качеството на плода и максимално увеличаващи добива на продукцията.За разлика от другите подложки, лабораторно създадените не изискват предварително полагане на торове, обработка на почвата-риголване и направа на дълбоки дупки, тъй като кореновата им система няма централен водач, а се развива в близост до повърхността по ширина.Всичко това води до намаляване на първоначалните разходи за създаване на градина.

Първите опитни полета, засяти с маслинови овошки по проекта са в общините Кърджали – 3 полета, Крумовград – 3 полета и Кирково – 3 полета.

Почвено- климатична характеристика на общините Кърджали, Крумовград и Кирково:
Характеризират се с планински релеф и умерено-континентален до средиземноморски климат.Средните годишни температури са около 11 градуса, а количеството на средните валежи достига до 650-700мм.В тази местност преобладават канеленогорските почви, които са със съдържание на хумус около 2-4%. Този тип почви са с ограничено съдържание на минерални химични елементи.

Фиданкте са засадени на 17.11. 2009 година.Предварително на полетата е направено риголване. На площ от един декар са засадени между 100 и 120 фиданки. Разстоянието между дръвчетата е по схема 2х3.

През месец Декември: не са извършвани никакви мероприятия. Овощните дървета и храсти преминават в състояние на относителен зимен покой.
През месец Януари: Крайно неблагоприятното време през този месец - достигане на температури до -11 градуса и образуването на значителна снежна покривка повлия сравнително добре на новозасятите ни фиданки.Тяхното развитие продължи, като върховете им нараснаха от порядъка на 5-6 см. През първото десетдневие от месеца, когато се наблюдаваха повече слънчеви дни се извършиха зимните пръскания с 2% бордолезов разтвор. С разтвора се обляха всички части на короната, клоните и ствола. Също така се извърши и дейността по обирането на плодовете, за да може фиданките да се закрепят и да се подготвят за зимата. Забелязани проблеми: През месеца се наблюдава изсъхване на овошки
През месец Февруари: продължава образуването на нова снежна покривка придружавани от значителни ветрове. През този период се наблюдаваха значителни проливни дъждове – 40 л на кв.м.
Наблюденията върху полетата е, че овошните дръвчета са наводнени и се наблюдава частично замръзване на фиданките-листа и клонки.
През месец Март:Наблюдава се променливо и влажно време, характерно за сезона. Наблюдават се резки спадове в температурите до -19, 5 градуса, както и рязко повишаване до 20 градуса.
Отчитат се частични замръзвания по младите листа и клонки, както и опадване на листата. Извършените мероприятия са подкастряне на дръвчетата и отстраняване на клонките.
През месец Април: Резките промени на времето през април са често явление. Отчитат се както отрицателни температури и снеговалежи, така и типично летни температури от 30 до 34°С. Увеличава се броят на слънчевите дни и валежите, придружени често с гръмотевични бури и градушки. През целия месец съществува опасност от образуване на слани.
През месеците Май и Юни: температурите бяха благоприятни и не се наблюдаваха аномалии при развитието на маслиновите овошки. Бе извършено подрязване на изсъхналите овошки. През месец юни се наблюдаваше възстановяването им и разлистване от основата на овошката.

По преценка на експертите от гръцка страна, 95% от измръзналите овошки ще се възстановят. Най-вероятно климатичните аномалиите ще предизвикат забавяне на времето на плододаване с 1 или 2 години.
Продължава да се извършва ежемесечно наблюдение на полетата.