August 10 2020 14:11:01
Меню
· Начало
· Екип
· Център
· Професии
· Обучение
· ВУЗК
· Проекти
· За контакти
· Фото галерия
· Търсене
· Статии
· Файлове
· Форум
· Връзки
· Категории новини
· ЧЗВ
· Консултантски офиси
· календар на земеделеца
· За нас
· About us
· Пилотни програми
На линия
· Гости на линия: 1

· Регистрирани на линия: 0

· Общо регистрирани: 16
· Най новите членове: nikswinhowe
21 март 2010 - РАБОТНА СРЕЩА
На 19 март 2010г. в Информационния център на Пазара на производителите се проведе работна среща на тема
„Растежни стимулатори в растениевъдството - увеличаване на количеството и качеството на добивите”. Представени баха препарати от продуктовата гама на Тера – Сорб, създадени на основата на 18 аминокиселини.
Препаратите от серията Тера – Сорб отстраняват състоянието на вялост в развитието, липса на прираст, окапване на цветовете, нарушено съотношение между мъжки и женски цветове. Елиминират действието на неблагоприятните фактори, като: климатични – студ, топлина, суша, соленост, ниска относителна влажност, мраз, градушка, вятър; биотични- насекоми, гъбички, вируси, бактерии и др.
12 март 2010 - СЕМИНАР


Семинар на тема „Подобряване конкурентоспособността на земеделските производители в регион Кърджали чрез екологосъобразни технологии за отглеждане на нови сортове зеленчукови култури” се проведе вчера в залата на информационния център на Пазара на производителите в Кърджали. Лектори бяха ст.н.с д-р Стойка Машева, директор на института по зеленчукови култури "Марица" – Пловдив, и ст.н.с. д-р Валентина Петкова, ръководител на отдел „Селекция, сортоподдържане и интродукция” към ИЗК „Марица”. Организатори на проявата бяха консултантските центрове на сдружение „Академия БГ”, с любезното съдействие на ОД „Земеделие” и „Пазар на производителите – Кърджали” ЕАД. Събитието уважи и директорът на Пазара инж. Лютви Ахмед. Ст.н.с д-р Стойка Машева представи пред кърджалийските зеленчукопроизводители дейността на института, който е един от водещите в областта на зеленчукопроизводството в България. Тя подчерта, че в продължение на 80 години в института са създадени над 300 сорта зеленчукови култури. В центъра за трансфери на технологии в двата научни отдела „Селекция, сортоподдържане и интродукция” и „Технологии в зеленчукопроизводството” функционират лаборатории по тъканни култури, качество, имунитет на вирусни болести, физиология, цитология, молекулярна генетика, фитопатология и ентомология и по агрохимия. Имат 180 хектара открита производствена полощ и лиценз за обучение на земеделски производители. В официалната сортова листа на страната за 2010 г. са вписани 56 нови сорта на ИЗК „Марица”. Последният сорт – домати „Аля”, който е разработил Институтът по зеленчукови култури „Марица”, е бил хит на Международната селскостопанска изложба АГРА 2010. Те са с овални плодове като грозде, изключително вкусни, богати на захари, киселини, витамин C и ликопин. Плодовете са предназначени за свежа консумация, сушене и замразяване. От декар се добива 4200 – 4500 кг.
Ст.н.с. д-р Валентина Петкова представи новите сортове зеленчуци от домати, пипер, краставици, главесто зеле, градински фасул и грах. Най-популярни от тях са новия пипер сорт Куртовска капия 1. Плодовете са висящи, тип Капия, гладки, с дължина до 16 см. и диаметър около 5 см. Превишава традиционния сорт Куртовска капия 1619 по продуктивност с 25-30%. Друг нов сорт са краставици Киара F1, който е ранозрял с вегетационен период до технологична зрялост 57-58 дни. Подходящ е за отглеждане в стоманено-стъклени и полиетиленови оранжерии.
Статията подготви ГЮНЕР ШЮКРИ
10 март 2010 - ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ
Сдружение „Академия БГ”, Кърджали организира ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ с любезното съдействие на Областна дирекция „Земеделие” Кърджали.

Ще се проведе семинар на тема: „Подобряване конкурентоспособността на земеделските производители в регион Кърджали чрез екологосъобразни технологии за отглеждане и нови сортове зеленчукови култури" на 12 Март 2010г. гр. Кърджали в залата на Информационния център на Пазара на производителите при следната програма:

10.30 – Откриване и регистриране на участниците

10.40 - Представяне на дейността на Институт " Марица", гр. Пловдив

11.20 - Представяне на Център за трансфер на технологии към институт "Марица"

11.50 - 12.10 - Кафе пауза

12.10 - Представяне на нови сортове зеленчуци (пипер, главнесто зеле и тикви)

12.40 - Разисквания по темите и задаване на въпроси към специалистите от институт "Марица"

13.00 - Закриване на семинара

Моля потвърдете вашето участие, за да ви бъдат осигурени материали.

Лица за контакт:
Людмила Асенова – 0893508136, e-mail: asenova_85@abv.bg
Иванка Митева – 0893568629, e-mail: ivankadineva@abv.bg
Севинч Хюсеин – 0893686328, e-mail: sevinch_x@abv.bg

01 март 2010 - ЧЕСТИТА БАБА МАРТАЧЕСТИТА БАБА МАРТА!


Екипът на Сдружение "Академия БГ" пожелава здраве, радост и щастие на всички!
23 февруари 2010 - АГРА 2010


От 23 февруари в Панаирните палати на Пловдив стартира Международната селскостопанска изложба АГРА2010.
Земеделският министър Мирослав Найденов преряза лентата с думите „Очакваме тук да си подадат ръка науката и бизнесът, защото това е бъдещето на селското стопанство и преработвателната индустрия”. Щандовете на 450 фирми от 26 страни бяха посетени и от премиера Бойко Борисов, който долетя с хеликоптер от Габрово. Той опита биоябълки, орехи, истинско биволско мляко и си тръгна с кошничка бели минзухари, теменужки и иглика. От изложените 74 нови продукта 72 се състезават в Конкурса за иновации, организиран за втори път по инициатива на Международен панаир Пловдив с подкрепата на Министерството на земеделието.
Официални участия имат Австрия, Аржентина, Турция, Унгария и Холандия. Български научни институти от Селскостопанската академия също се представят със свои разработки. Посетителите могат да видят модерни машини, оборудване и технологии в областта на земеделието, животновъдството, биопроизводството, ветеринарната медицина, услугите и информацията. Интерес предизвика и щандът на учредената наскоро Асоциация на маслинопроизводителите, където кърджалийското сдружение „Академия БГ” и Земеделският колеж представиха резултати от проекта по който работят вече втора година, а именно “Изследване на приоритетите за производство на храни от растителен и животински произход в Кърджалийска област”, по който бяха засадени 1000 маслинови дръвчета в нашия регион. Кърджалийските специалисти, които обслужват щанда на Асоциацията още първия ден регистрираха нови кандидат- маслинопроизводители.

22 февруари 2010 - Асоциация на маслинопроизводителите в БългарияАсоциация на маслинопроизводителите в България

Учредена е вече Асоциация на маслинопроизводителите в България. Това научихме от нейния председател доц.. Васко Василев, директор на департамента на Висше училище”Земеделския колеж”. Съучредители са проф. Димитър Димитров, ректор на Висшето учебно заведение и директорът на Пловдивския панаир – Иван Соколов. В Асоциацията могат да членуват както физически лица, така и юридически, които притежават собствена или наета земя. За дни само след учредяването има подадени над 120 молби , сред които са на Земеделския колеж и Аграрния университет. Официалният офис ще бъде в Пловдив, сподели доц. Василев, но дейността ще се извършва изключително в Кърджали, тъй като тук има подготвен екип с отлични качества. От шест месеца насам 5 специалисти работят в тази област, разработват специална програма, която в март месец двамата учени Василев и Димитров ще докладват в Европарламента в Брюксел. Като предпоставка за създаването на Асоциацията на маслинопроизводителите са отличните резултати показани досега по проекта „ Изследване на приоритетите за производство на храни от растителен и животински произход в Кърджалийска област”. По думите на Председателя от водените дневници и снимков материал става ясно, че в кърджалийските масиви маслините са издържали на минус 17, а в Бенковски дори и на минус 21 градуса. Интересът към алтернативните овошки, които ще помогнат на хората в региона от производство на тютюн да преминат към нещо, което ще им осигури препитание, е много голям. Звънят телефони и пристигат интересуващи се и от цялата страна- чак от Петрич, Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, затова във всяка област ще има създадени регионални звена. Двамата професори начертаха целите на създадената Асоциация - Обединяване интересите на маслинопроизводителите и овощарите и преработвателна промишленост, създаване на структура за разработване и усвояване на проекти. Василев спомена за водене на разговори с чуждестранни асоциации и започване на първия проект, създаден от новоучредената организация. Предвижда се членовете на Асоциацията да могат да се възползват от различни проекти, да получават безплатен разсад и помощ за уреждане на договори за изкупуване на продукцията и други.
Приемането на нови членове става след одобрение от Управителния съвет на Асоциацията.
Предвижда се годишен членски внос - 120 лева за физически лица и 240 лева за юридически.
Желаещите да станат членове, моля да се обърнат към офисите на Сдружение 'Академия БГ' в гр. Кърджали и гр. Крумовград.
15 февруари 2010 - ГМО


Мнение по въпроса за генното модифициране сподели професор Димитър Димитров, ректор на Висше училище „Земеделски колеж” Пловдив и член на Асоциацията на маслинопроизводителите


България е длъжна да поддържа научен потенциал в областта на генномодифицираните организми. Ние не можем да изоставаме от света – това е важно направление, което се развива навсякъде. За наша радост, ние имаме едно ядро от учени, под ръководството на академик Атанасов, които са изключително силни в генното инженерство и в генномодифицираните организми. Но, аз съм категоричен, че на този етап трябва категорично да се забрани вкарването на генномодифицираните организми в консумация. Изследвания нека да се правят, да си поддържаме компетентността на учени, да следим какво става в света. Аз съм убеден в едно, че ние на този етап все още нямаме ясни резултати от това какви са последствията от употребата на генномодифицирани продукти, както от животните, така и от рактенията. В САЩ те се използват най-много, най-отдавна, за най-дълго време там наблюдаваме резултати, които смущават. Американската нация се слави като най-затлъстяваща, налюдават се мутации в хората, в животните. За запазване на растенията от вредители се използват химикали, отрови, докато при генното модифициране са по-устойчиви на зарази. Като пример ще дам при намесата на учените в гените на царевицата. Случва се следното- царевичният стъплопробивач т.н. черен червей, който изяжда бялата сърцевина с генномодифицираната царевицане са нужни никакви химикали да се изгони червеят, той си отива само защото рестението е вече генномодифицирано. Всяко ново нещо не трябва да се отрича, трябва да се види става ли не става ли. А за това са необходими не десетки и стотици години. Що си отнася до опитите с растения, които могат да бъдат близо до други растения и да се опрашват, мисля , че учените знаят как да го решат – създават се карантинни растояния или се отглеждат в затворени помещения, оранжерии. Моето заключението е много просто - на изследователско равнище да, на производствено равнище – никакви генномодифицирани храни у нас.
14 февруари 2010 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


Екипът на Сдружение"Академия БГ" честити празника "Трифон Зарезан" на всички лозари и им пожелава богат урожай през годината!
12 февруари 2010 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


Екипът на Сдружение"Академия БГ" честити рождения ден на Председателя на Управителния съвет доц. Васко Василев и му пожелава крепко здраве и високи професионални успехи!
06 февруари 2010

Сдружение "Академия БГ" започва набирането на членове за Асоциацията на Mаслинопроизводителите в България.
В нея могат да членуват физически и юридически лица, които притежават собствена или наета земя. Предвижда се членовете на Асоциацията да могат да се възползват от различни проекти, да получават безплатен разсад, да се възползват от уреждането на договори за изкупуване на продукцията и др.
Приемането на нови членове става след одобрение от Управителния съвет на Асоциацията.
Предвижда се членовете да плащат годишен членски внос - 120 лева за физически лица и 240 лева за юридически лица.
Желаещите да станат членове, моля да се обърнат към офисите на Сдружение 'Академия БГ' в гр. Кърджали и гр. Крумовград.
тел. за връзка: 0361/ 2 21 27
е-mail: info@akademiabg.com

05 февруари 2010

ОБЯВА
Висше училище "Земеделски колеж" организира курс по управление на агроаптеки.
Курсът е петдневен - от 18.02 2010 до 22.02.2010г.
Занятията започват в 14.00 часа. Преминалите курса получават сертификат за управление на агроаптека.
Желаещите трябва предварително да се запишат при техническия сътрудник на ВУЗК.
Цена на курса: 240 лв.

тел. за контакти: 0361 / 2 21 27
Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.
Страницата се зареди за 0.01 секунди 481,217 уникални посещения