September 22 2019 17:34:38
Меню
· Начало
· Екип
· Център
· Професии
· Обучение
· ВУЗК
· Проекти
· За контакти
· Фото галерия
· Търсене
· Статии
· Файлове
· Форум
· Връзки
· Категории новини
· ЧЗВ
· Консултантски офиси
· календар на земеделеца
· За нас
· About us
· Пилотни програми
На линия
· Гости на линия: 1

· Регистрирани на линия: 0

· Общо регистрирани: 16
· Най новите членове: nikswinhowe
8 септември 2011г. - Ден на породата Мутон Шароле


Ден на породата Мутон Шароле се проведе на 3 септември в Земеделски институт -Стара загора. На срещата взеха участие основните животновъдите от региона , членовете на Развъдна организация Мутон Шароле България, представители на фирми , институции и собствениците на чистопородните стада от Мутон Шароле.

На база Концепция за Развитието на земеделието в Източните Родопи, разработена от екипа на Сдружение” Академия БГ- Кърджали в изпълнение на една от пилотните програми „Месодайно животновъдство” Доц.д-р Васко Василев - председател на Развъдна организация Мутон Шароле - България представи Развъдната и селекционна програма на породата, като една икономически ориентирана развъдна програма с цел максимализация , подобряване на икономическата стойност на животните в съответствие с нивото на средовите и социални ресурси – приоритетно подобряване на качествата характеризиращи месодайната продуктивност , устойчива репродуктивна способност , млечност и висока пожизнена продуктивност . Селекционна програма – брой родени агнета за една година , тип на раждане , среднодневен прираст, живо тегло,възраст и т.н.

Доц. Д-р Стайка Лалева - директор на Института по земеделие представи характеристиката и особеностите на овцете Мутон Шароле, като подчерта изключителната им адаптивност, отличните резултати при пасищно отглеждане, много висок прираст, съчетан с висока млечност, отлично майчино поведение на овцете майки и много добра конформация и високо качество.
На база чистопородно стадо на ЗИ – Стара Загора са създадени четири чистопородни дъщерни стада – с.Златаница, Ямболска област ; с.Подкрепа , Хасковска област ; с.Сърнево, област Стара Загора и гр.Крумовград ,община Крумовград.

Земеделският институт в Стара Загора е сред водещите в страната по селекция и развъждане на говеда, овце, зайци и птици и всички те са включени в генофонда на България.
Коментари
Няма добавени коментари.
Напиши коментар
Моля влезте, за да коментирате.
Оценка
Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Вход
Потребител

ПаролаНе сте регистрирани?
Натиснете тук за регистрация.

Забравена парола?
Натиснете тук за нова.
Страницата се зареди за 0.00 секунди 433,026 уникални посещения